Tips voor een gezonder leven deel 3

Tips voor een gezonder leven deel 3

In mijn 2 eerdere blogs met tips voor een gezonder leven, heb ik vooral geschreven over de dingen die je moet toevoegen. Hieronder in het kort de tips samengevat

  • Drink minimaal 2 liter water
  • Eet meer groentes (liefst minimaal 350 gram groentes) per dag
  • Ontbijt en zorg dat je niet achter de feiten aanloopt gedurende de dag
  • Kies voor volkoren spelt producten wanneer je kiest voor brood en pasta of kies zilvervliesrijst
  • Vervang je boter door kokosolie of roomboter
  • Eet goede vetten
  • Eet regelmatig

Zoals ik in mijn eerste blog al aangaf is het heel belangrijk om dit consequent toe te passen want dan behalen we resultaat en ga je je fitter en energieker voelen.
Zeker de eerste 3 tips zijn bij iedereen wel bekend maar ondanks dat we dit weten, passen we het vaak niet consequent toe en consequent zijn, is hier echt het sleutelwoord.

Ik heb in mijn eerste 2 blogs producten gegeven om te vervangen of zelfs toe te voegen. Echter in deze blog tips voor een gezonder leven deel 3 ga ik verder in op de producten die je mijns inziens beter kan vermijden.

Schrap “Light” producten

Zoetstoffen bevatten nagenoeg geen calorieen en is de reden waarom veel mensen light producten nemen. Echter je hersenen herkennen het verschil niet tussen suikers en zoetstoffen. Dit betekent dat zoetstoffen hetzelfde doen met je bloedsuikerspiegel en je lichaam daarom gewoon insuline aanmaakt. De insuline die vrijkomt, kan alleen de suiker niet vinden waarvoor het bestemd is omdat zoetstoffen nagenoeg geen calorieën (lees energie) bevatten. Je lichaam krijgt daarom van je hersenen een signaal dat je energietekort hebt en energietekort betekent dat je meer voedsel nodig hebt. Je bloedsuiker daalt omdat de insuline die vrijgekomen is suiker uit de bloedsomloop haalt en dat is niet fijn voor je lichaam. Je lichaam wil dat dit tekort aangevuld wordt. Je raadt het al, dit aanvullen moet gedaan worden door… suiker. De behoefte naar suiker neemt weer toe en op deze manier bereik je dus compleet het tegenovergestelde.
Bovendien zijn zoetstoffen in veel gevallen echt slecht voor je lichaam. Aspartaam (E 951) bijvoorbeeld is kankerverwekkend en tast je zenuwstelsel en hersenen aan. In producten speciaal voor baby’s, peuters en kleuters mogen bepaalde zoetstoffen niet voorkomen omdat deze zoetstoffen kankerverwekkend zijn. Reden genoeg toch om dit niet te willen eten en drinken.

Vermijd E-nrs

Ontzettend veel mensen kopen voor een heel groot deel bewerkt voedsel. Wanneer je in de supermarkt loopt, bestaat ca. 90% uit bewerkt voedsel en in al dat bewerkte voedsel zitten toevoegingen. Dit om je eten er lekkerder uit te laten zien, langer houdbaar te maken of de smaak ervan te versterken.

De E-nrs die in de producten zitten, zijn volgens de wet in de hoeveelheid die in het betreffende product zitten niet schadelijk voor je. Echter wordt er geen rekening gehouden met wat je nog meer gedurende de dag eet en kan deze hoeveelheid wel schadelijk zijn. Bovendien zijn bepaalde E-nrs die in Nederland toegestaan zijn, in Amerika verboden. Een voorbeeld hiervan is E-621.

E 621 (MSG of Ve-tsin), is een smaakversterker die in ontzettend veel producten zit zoals soep, kant-en-klaar (diepvries) producten, sauzen, bouillons, vleeswaren, chips, koek. Deze smaakversterker is schadelijk voor de hersenen, verstoort je honger- en verzadigingscentrum en heeft daardoor een eetlustverhogende werking heeft doordat dit het hormoonsysteem kan ontregelen. Een echte dikmaker dus.

Ik ga zeker niet alle slechte E-nrs met je doornemen maar hieronder nog 2 E nrs die ik met je wil delen.

E 133, briljantblauw FCF is een blauwe synthetische trifenylmethaankleurstof . Deze stof heeft de eigenschappen dat het hyperactiviteit bij kinderen, astma, netelroos en slapeloosheid kan veroorzaken. Bovendien geldt ook deze stof als kankerverwekkend. Deze stof wordt onder andere in snoep en het populaire smurfenijs verwerkt.

E 144, een rode kleurstof. Deze stof is een zeer gevaarlijk chemisch product en wordt o.a. vaak in snoep en frisdrank aangetroffen. Deze stof kan hyperactiviteit, astma, netelroos en slapeloosheid veroorzaken.

Loesje-e-nummers-290x220

Vermijd pakjes en zakjes

Kook zoveel mogelijk vers en vermijd pakjes en zakjes. In bijna alle producten zitten suikers en Enrs verwerkt. Wanneer je alles vers kookt en zonder pakjes en zakjes kookt, vermijdt je dit en krijg je al zo ontzettend veel minder suiker, zout en E-nrs binnen.

Lees etiketten

Je hoeft echt niet exact te weten wat er op een ingrediëntenlijst staat  maar een paar tips die ik zelf toepas als ik een product koop.
– Heeft het product een lange ingrediëntenlijst (meer dan 10 producten), dan laat ik het product staan. Een lange ingrediëntenlijst betekent dat het weinig natuurlijk meer is en er heel veel (ongezonde) toevoegingen inzitten.
– Staat suiker (of een andere benaming voor geraffineerde suiker) als eerste op de lijst dan laat ik het staan. Een ingrediëntenlijst is namelijk zo opgebouwd dat het begint met het product wat er het meest inzit. Wanneer er het meeste suiker inzit, kies ik er voor om het te laten staan.

eces-landing-header

Stop met calorieën tellen

Calorieën tellen heeft geen zin. Het zorgt vaak voor onnodige stress en het zegt niks. In light producten zitten nagenoeg geen calorieën maar zoals hierboven aangegeven, werkt dit bijzonder slecht voor je lijf.
In 1 gram vet zitten 9 calorieën en 1 gram eiwitten bevat 4 calorieën. Leuk om te weten maar veel belangrijker is dat je de juiste vetten en koolhydraten eet.
Dus eet zo puur mogelijk en vermijd de fabrieksproducten die zeer weinig calorieën bevatten.

Biologisch

Probeer zoveel mogelijk biologische groentes en fruit liefst uit de streek (of Nederland) te eten. Dit om te vermijden dat je teveel chemicaliën binnenkrijgt maar ook omdat deze producten veel meer vitamines en mineralen bevatten.

Niet-biologische producten schoonmaken
Wanneer je producten in huis hebt die niet biologisch zijn, kun je ervoor kiezen om deze schoon te maken met natuurazijn en baking soda. Je mengt 2 eetlepels baking soda met een kopje natuurazijn en water en weekt je groente en fruit er 10 minuten (5 minuten aan iedere kant) in zodat het grootste deel van de pesticiden eraf gaan.

tips voor een gezonder leven deel 3

Veel mensen denken dat alles wat biologisch is gezond is maar dit is niet het geval.
Biologisch verpakte producten zijn niet per definitie gezond. De producten zijn (voor een deel) wel van biologische teelt maar soms zitten er wel suikers toegevoegd.
Handig om in de gaten te houden.

Uit eten

Wanneer je uit eten gaat, laat het brood staan. Het is meestal wit brood waar echt niets aan voedingswaarde inzit maar wel heel veel koolhydraten (suikers) bevat. Vaak eten mensen al zoveel brood voordat ze echt gaan eten. Enerzijds is het zonde maar anderzijds eet je daardoor vaak teveel.
Vraag of je de dressing of saus apart krijgt. In dressings en sauzen zitten veel suikers en E-nrs en vaak krijg je veel meer dan nodig is. Wanneer je het apart krijgt,, kun je zelf bepalen hoeveel (en of) je saus of dressing neemt.
Eet niet teveel. Klinkt weer erg logisch en dat is het ook maar heel vaak eet je toch weer teveel. Stop wanneer je vol zit en laat staan wat je niet meer op kunt.

En het allerbelangrijkste is geniet. Uit eten gaan doe je omdat het gezellig is en je een leuke avond gaat hebben. Het belangrijkste daarom is dat je geniet en je jezelf niet schuldig voelt. Dat heeft namelijk geen zin. Feit is dat het waarschijnlijk wat ongezonder is dan thuis maar door je schuldig te voelen of kwaad op jezelf te zijn verander je hier niets aan. Geniet ervan, zorg dat je de hele dag gezond hebt gegeten en ga door met gezond eten wanneer je weer thuis bent. Eet dus gedurende de dag ook niet te weinig omdat je dan ‘s avonds meer zou kunnen eten.

Alles wat ik hierboven over uit eten gaan heb geschreven geldt uiteraard ook voor feestjes. Wanneer je naar een feestje gaat, zou ik er bovendien voor kiezen om niet met lege maag te gaan. De kans dat je dan gaat snaaien ie erg groot.

Alcohol

Ben matig met alcohol. Ook al kijk ik niet naar calorieën toch noem ik ze hier omdat de calorieën die in alcohol zitten niks doen voor je lijf. Je lijf kan niets met alcohol en omdat het niet opgeslagen kan worden, moet je lijf (lever) extra hard werken om alcohol af te breken. Hierdoor komt je stofwisseling stil te liggen en worden suikers en vetten niet verbrandt maar opgeslagen in je lijf als vet.

Dus ook hier geldt, kies je momenten en geniet van je glaasje (in mijn geval) rode wijn.

Focus vooral op wat je wel mag

Veel mensen zien gezond eten als een opgave. Je mag zo ontzettend veel niet meer.
Ik benader het anders en kijk naar wat ik allemaal wel mag. En dat is zo ontzettend veel en er is echt ontzettend veel lekkers. Je hoeft niets te missen het is alleen anders.
Ik mag dan ook alles eten maar dat wil ik niet. Ik kies ervoor om gezond te eten, ik kies ervoor om goed voor mijn lijf te zorgen, meer energie te hebben en zonder hoofdpijn te leven. En deze benadering werkt echt omdat je op deze manier je levensstijl om kan gooien en echt nooit meer hoeft te dieeten.

Ben eerlijk

Misschien is dit nog wel de belangrijkste tip! Ben eerlijk tegen jezelf. Iedereen weet wat gezond en ongezond is. Iedereen weet dat chips, cola, friet, pizza etc. niets voor je lijf doet. Toch wordt er nog steeds heel veel ongezond gegeten en nemen overgewicht en (welvaarts)ziektes nog steeds toe.
Een van de redenen is dat mensen zichzelf voor de gek houden en niet eerlijk tegen zichzelf zijn. Men wil wel van alles maar men is niet bereid in actie te komen en te doen wat nodig is om resultaat te behalen.
En natuurlijk kun je af en toe best zondigen als de basis maar goed is.

460e6fe0a4f9c4ad6c8e2bd555b75249

Dit waren mijn tips voor een gezonder leven deel 3.

Had je mijn eerdere blogs nog niet gelezen, klik dan hieronder

Blog tips voor een gezonder leven

en

Blog tips voor een gezonder leven deel 2