Koffie gezond? Of kankerverwekkend? Of toch ongezond?

Koffie gezond? Of kankerverwekkend? Of toch ongezond?

Of koffie nu gezond is of niet, daar wordt heel veel over geschreven. En logisch ook, want het is een van de populairste drankjes (koffie wordt na water en thee het meest gedronken). En populaire dingen liggen nou eenmaal onder een vergrootglas!

Uit deze hoek komt nu goed nieuws. Want hoewel koffie al 25 jaar op de lijst van de World Health Organization (WHO) staat als mogelijk kankerverwekkend, menen experts nu genoeg bewijs verzameld te hebben om te kunnen beweren dat voor deze uitspraak geen grond is. Met andere woorden: er is juist niet genoeg bewijs om te beweren dat koffie mogelijk kankerverwekkend is. En dat is toch fijn nieuws voor de miljarden koffiedrinkers die hier op aarde rondlopen!

Overigens vragen we ons wel hardop af of dit ook betrekking heeft op alle soorten koffies. Als je kijkt naar het huidige koffie aanbod op een doorsnee website, dan lijkt het ons toch lastig om conclusies te trekken die gelden voor het hele ‘arsenaal’ aan koffie!

Maar is koffie nu gezond of niet?

Dat koffie dan waarschijnlijk – als we de experts mogen geloven – niet kankerverwekkend is, is natuurlijk mooi. Maar dat betekent nog niet automatisch dat koffie ook gezond is. Want is dat nu het geval?

Het moeilijke is dat niemand het hier over eens lijkt te zijn. Een beetje googlen levert heel veel verschillende resultaten op. De één meent dat koffie gezond is, terwijl de ander toch de voorkeur geeft aan in zijn geheel geen koffie consumeren. En als de experts het al zeer moeilijk vinden om hier een eenduidig oordeel over te vellen – wat blijkt uit het hierboven genoemde feit dat ze na 25 jaar (anno 2016!!) toch menen dat het niet kankerverwekkend is – dan is het voor de leek natuurlijk helemaal lastig om door de bomen het bos te zien.

Voordelen koffie

Toch lijken er wel wat zaken duidelijk te zijn. Zo kom je op heel veel websites tegen dat koffie tegen parkinson werkt. Ook helpt koffie natuurlijk om je alerter te maken (door de cafeïne). Het helpt je om wakker te worden en je kunt je er beter door concentreren. Hierover zullen weinig mensen het oneens zijn! Ook kom je op sommige websites tegen dat het tegen bepaalde vorm van kankers helpt (bv. leverkanker). Dat zou betekenen dat het niet alleen niet kankerverwekkend is, maar dus ook helpt tegen kanker. Toch moet je dit vermeende effect ook weer niet groter maken dan het is. Als dit effect er al is, dan zal het in ieder geval niet groot zijn.

Nadelen koffie

Aan de andere kant kom je ook veel tegen dat koffie toch ook wat gezondheidsnadelen heeft. Zo is het een aanslag op je lever, aldus een aantal websites. Ook kan koffie je bloeddruk verhogen. En het leidt tot een mindere doorbloeding van met name de hersenen (en dat is weer nadelig voor het afvoeren van afvalstoffen).

En hier stopt het niet bij, want als je even surft op het internet kom je zo meer dan 10 nadelen tegen..

Moeilijk conclusies trekken

Voor de normale lezer is het dus moeilijk om nu te bepalen of koffie nu gezond is of niet. Mijn voorzichtige conclusie zou zijn: alleen het simpele feit dat er al zo lang wordt gediscussieerd over of koffie gezond is of niet, betekent dat het in ieder geval niet zonneklaar is dat koffie ongezond is. Als het echt ongezond zou zijn geweest, dan zouden die effecten natuurlijk hartstikke goed te meten zijn (vergelijk: roken). Als je nu met mate koffie consumeert, kan het toch niet heel slecht voor je zijn lijkt me!