Je zorgverzekering: hoe zit dat allemaal precies?

Elk jaar kun je vanaf november van zorgverzekering wisselen. Maar ben jij al eens overgestapt? Een lagere zorgpremie is de grootste reden van de consument om over te stappen. Daarnaast is er op internet in overvloed informatie te vinden over zorgverzekeringen. Je ziet bijna door de bomen het bos niet meer. Waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van een zorgverzekering? Tijd voor wat handige tips en uitleg!

Budgetpolis, naturapolis of restitutiepolis?

Welke polissen zijn er allemaal en nog belangrijker; welke moet je kiezen? Het is vaak al ingewikkeld genoeg en daarom leggen we het graag voor je uit. In de basisverzekering, die verplicht is voor iedere Nederlander, kun je kiezen uit drie soorten polissen. Welke polis je moet kiezen hangt helemaal af van jouw specifieke wensen en behoeften. De budgetpolis is de goedkoopste zorgpolis van allemaal. De restitutiepolis is de duurste. Wat is het verschil? De hoeveelheid zorgverleners waar je terecht kunt. Bij de naturapolis staan er al meer zorgaanbieders gecontracteerd en bij de restitutiepolis kun je veruit bij alle zorgaanbieders terecht zonder zelf op te draaien voor de kosten. Je betaalt voor de keuzevrijheid, vandaar dat de restitutiepolis de duurste variant is.

Tip: Ga na bij hoeveel gecontracteerde zorgverleners je terecht wilt kunnen. De budgetpolis is niet voor niets het voordeligst, het heeft de minste gecontracteerde zorgaanbieders; dat wil niet zeggen dat als je bij een zorgverlener langsgaat die niet gecontracteerd staat dat je hier niet naartoe mag. Je kunt hier wel heen, maar moet zelf voor je zorgkosten opdraaien. Het is dus aan jou om te bedenken hoe vaak je gebruikmaakt van zorgverleners en of je het belangrijk vindt dat je bij iedere zorgaanbieder terecht kunt of juist niet.

Extra tip: Schrijf je alvast in voor de zorgalert. Hierdoor krijg je direct een melding wanneer je kunt overstappen van zorgverzekering.

Vrijwillig- of verplicht eigen risico?

Je hebt vast wel eens wat over deze termen gehoord of gelezen, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen het verplichte- en vrijwillig eigen risico? Het is eigenlijk vrij eenvoudig. Elk jaar stelt de overheid op Prinsjesdag een bedrag vast van wat het verplicht eigen risico van het aankomende zorgjaar wordt. Momenteel is dit bedrag 385,- euro. Iedere Nederlander is verplicht dit als eigen risico te nemen in de basisverzekering. Daarnaast kun je dit bedrag aanvullen met het vrijwillig eigen risico. Hoe hoger dit bedrag wordt, hoe lager je maandelijkse premie zal zijn. Hoe dit kan? Met een hoger eigen risico geef je eigenlijk aan dat je, als er iets gebeurt, je zelf opdraait voor je zorgkosten. Het bedrag ophogen is handig als je weet dat je niet veel zorg nodig hebt. Je vrijwillig eigen risico kun je tot een bepaald bedrag ophogen. Dit is per zorgverzekeraar verschillend.

Tip: Maak een berekening. Soms kan het voordeliger zijn zelf voor je zorgkosten op te draaien als dit nodig is dan maandelijks een hogere premie hiervoor te betalen. Je bespaart maandelijks op de premie waardoor je dat bedrag kan gebruiken voor de zorgkosten die je maakt.

Basisverzekering en aanvullende verzekering

In de basisverzekering worden kosten zoals noodzakelijk zorg, geneeskundige zorg, medische hulpmiddelen en geneesmiddelen vergoed. Weet je dat je komend jaar veel gebruik gaat maken van fysiotherapie of van de tandarts zoals orthodontie? Dan is het verstandig om te kijken naar een aanvullende verzekering of tandartsverzekering die hier op aansluit.

Tip: Om kosten te besparen kun je alleen een basisverzekering nemen, maar let wel goed op: van welke zorg denk je het komende jaar gebruik van te maken? En zit deze vergoeding in je basispakket?

De juiste zorgverzekering

Hoe kies je de juiste zorgverzekering die bij je past? Dat gaat veel eenvoudiger dan je denkt met een onafhankelijke vergelijker. Door een onafhankelijke vergelijker te gebruiken weet je zeker dat alle zorgverzekeraars worden vergeleken en door het invullen van jouw gegevens kom je er snel achter wat voor jou de ideale en voordeligste zorgverzekering is. In de filters kun je aangeven of je interesse hebt in een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering. Het voordeel van een vergelijkingssite is dat je zelf niet allerlei websites meer hoeft af te gaan.

Tip: Vergelijkingssites zoals Overstappen.nl en Easyswitch.nl geven je tot wel 10% korting op de basispremie en tot wel 12% op de aanvullende premie. En dat is natuurlijk mooi meegenomen. Hoe dit kan? Overstappen zorgt voor veel nieuwe klanten voor de zorgverzekeraars en kunnen daarom deze deal met jou regelen. Dus waarom teveel betalen als het ook voordeliger kan?