Een koelvitrine bestellen, waar rekening mee houden?

In menig aantal horecazaken en winkels zijn zogenaamde koelvitrines terug te vinden. Het betreft hier zoals de naam reeds laat vermoeden vitrines welke als belangrijkste functie hebben om de voedingswaren die er in terug te vinden zijn koel te houden. Op deze manier zijn ze niet alleen aangenaam om op te eten, maar blijven ze ook veel langer vers. Voor koelvitrine geldt dat er tegenwoordig op de markt heel wat verschillende uitvoeringen zijn terug te vinden. Dit zorgt ervoor dat het niet zelden lastig is om door de bomen het bos te blijven zien. Wil jij ook graag een koelvitrine kopen, maar is het niet geheel duidelijk met welke zaken je dan allemaal rekening moet houden? Je ontdekt het hier op deze pagina!

Een verticale of horizontale koelvitrine

Allereerst is het zo dat er een keuze zal moeten worden gemaakt tussen enerzijds een verticale en anderzijds een horizontale koelvitrine. Beide opties kunnen voor in jouw zaak de moeite waard zijn om te overwegen. Voor welke optie je op het einde van de rit zal kiezen is evenwel altijd afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij onder meer aan:

 1. Hetgeen je in de koelvitrine wenst te bewaren of tentoon te stellen;
 2. De hoeveelheid aan ruimte die beschikbaar is;
 3. De inrichting waar je zaak over beschikt;
 4. Het aantal “verdiepingen” die je nodig hebt in de koelvitrine;

In principe is er geen sprake van een specifiek prijsverschil tussen een horizontale en verticale koelvitrine op zich. Belangrijk is vooral om stil te blijven staan bij het soort koeling waar gebruik van wordt gemaakt en bij de capaciteit waarover de koelvitrine beschikt. Dat brengt ons ook meteen bij het volgende stukje van deze pagina.

Wat is de vereiste capaciteit van je koelvitrine?

Voordat u een bepaalde koelvitrine aanschaft spreekt het voor zich dat je altijd goed zal willen nadenken over de capaciteit die is vereist. Bij het bekijken van de verschillende koelvitrines op de markt zal je meteen kunnen concluderen dat er modellen verkrijgbaar zijn in tal van uiteenlopende capaciteiten. Wat betekent dat concreet? Zeer eenvoudig. Het is namelijk in de praktijk mogelijk om een keuze te maken uit onder meer een capaciteit van: 

 

 • 70 liter; 
 • 120 liter; 
 • 160 liter: 
 • 235 liter; 
 • 400 liter; 

Naarmate de capaciteit groter wordt spreekt het voor zich dat er ook meer schappen in de koelvitrine zullen worden voorzien. Dit geldt niet in het minst voor een verticale koelvitrine. Voor een exemplaar met een capaciteit van 400 liter geldt dan ook dat er tot wel 6 verschillende schappen in terug te vinden kunnen zijn. Dit maakt het uiteraard mogelijk om de diverse voedingswaren die je wenst te etaleren netjes over de koelvitrine te verspreiden.

Over welke koeling kan een koelvitrine beschikken?

Het spreekt voor zich dat er in een koelvitrine gebruik kan worden gemaakt van verschillende soorten koelingen. We maken op dit vlak in het bijzonder een onderscheid tussen:

 1. Een geventileerde koeling;
 2. Een geforceerde koeling;

In het eerste geval is er sprake van een natuurlijke luchtcirculatie. Het gevolg hiervan is dat producten zo goed als niet uitdrogen. Je dient er bij dit type van koeling in een koelvitrine wel rekening mee te houden dat het lastig is om de verschillende voedingswaren (of dranken) op precies de gewenste temperatuur te houden. Dit omdat de kou niet altijd de mogelijkheid heeft om naar boven te gaan. Een geforceerde koeling is in de praktijk vaak iets interessanter.

Bij een koelvitrine met geforceerde koeling is er sprake van ventilatoren welke zijn terug te vinden onder het presentatieplateau. Het belangrijkste voordeel van dit type van koeling in een koelvitrine is dat de producten eigenlijk altijd probleemloos perfect op de gewenste temperatuur kunnen worden gehouden. Daarnaast is het zo dat je bij een koelvitrine als deze doorgaans ook bent verzekerd van een aanzienlijk lager energieverbruik. Het spreekt voor zich dat ook dit in de praktijk alleen maar mooi meegenomen is.

Uit welk materiaal moet je koelvitrine vervaardigd zijn?

Finaal is het eveneens aan te raden om even stil te blijven staan bij het soort materiaal waaruit de koelvitrine van je keuze moet zijn vervaardigd. Dit niet alleen voor wat de uitstraling betreft, maar ook voor de kwaliteit en levensduur. Voor de duurdere koelvitrines die op de markt zijn terug te vinden geldt dat ze veelal zijn vervaardigd uit RVS. Voor de iets voordelige modellen geldt dan weer dat er doorgaans gebruik wordt gemaakt van een combinatie van ABS en PVC. Voor welke uitvoering jij uiteindelijk zal kiezen is natuurlijk voor een groot deel afhankelijk van het budget dat je ter beschikking hebt. Wil je echt kiezen voor de meest kwalitatieve koelvitrine op de markt? In dat geval is kiezen voor een exemplaar van RVS de beste keuze.

Kijk hier voor meer info.