Tips voor een gezonder leven deel 2

Zoals beloofd een vervolg op mijn eerdere blog: “Tips voor een gezonder leven“.

Ik hoop dat de tips in mijn eerdere blog waardevol voor je zijn geweest en je deze al hebt toegepast.

Als je de tips consequent hebt toegepast, heb je waarschijnlijk al gemerkt dat dit al een verschil maakt. Om nog meer resultaat te behalen, ga ik je in deze blog nog meer tools geven om gezonder te leven.

Tips voor een gezonder leven deel 2

Pasta, rijst en brood

Veel mensen eten behoorlijk veel pasta, rijst, brood etc.
In de “witte” variant van pasta en rijst producten zitten snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten doen hetzelfde met je lijf als suiker. Ze zorgen namelijk voor een piek in je bloedsuikerspiegel, je krijgt snel energie maar helaas is dit van hele korte duur. Het gevolg hiervan is dat je heel snel weer honger hebt en dat wil je uiteraard vermijden omdat je anders snel teveel eet.

Brood: Om brood is ontzettend veel te doen vanwege de tarwe, de gluten etc. Ik ga hier in een andere blog dieper op in.
Wanneer je graag brood eet, kies dan voor de volkoren of spelt variant zonder toevoegingen zoals suikers, melkproducten, E-nrs en vetten.
In de meeste broodproducten is de graankorrel ontdaan van zijn vlies en kiem en houd je alleen koolhydraten over. Dit heeft weer hetzelfde effect op je lichaam als suiker. Je bloedsuikerspiegel gaat omhoog en je lichaam slaat deze snelle energie op als vet.

Pasta: Wanneer je pasta eet, kies dan ook voor de volkoren variant of de speltvariant. In deze pasta variant zitten complexe koolhydraten die langzamer opgenomen worden door je lichaam en je lichaam langdurige energie geeft. Bijkomend voordeel is dat je van deze variant minder eet omdat het beter vult.

Rijst: Wanneer je witte snelkookrijst eet, geldt hetzelfde als hierboven beschrven. Je kunt daarom beter kiezen voor zilvervliesrijst

Inderdaad nog steeds koolhydraten maar de goede. Ik ben namelijk absoluut geen voorstander van koolhydraten schrappen uit je voeding omdat je deze nodig hebt en bovendien een veelzijdig eetpatroon nog altijd het beste is.

Een hele goede aanvulling is om je rijst en je pasta (af en toe) te vervangen door bijvoorbeeld quinoa (of amarant).
Quinoa heeft in tegenstelling tot witte pasta en witte rijst de eigenschap langzaam opgenomen te worden in je bloed en je dus langdurige energie te geven. Bovendien is het heerlijk, makkelijk klaar te maken en goed te bewaren wanneer je teveel hebt gemaakt.

dsc09501

Boter

Vervang je boter door kokosolie of roomboter.

Roomboter
Waarschijnlijk denk je nu: Roomboter? Dat is toch hartstikke vet? In roomboter zitten verzadigde vetten die bestaan uit korte ketens, deze zijn licht verteerbaar en hebben een gunstige invloed op je darmen.  Bovendien is roomboter een veel natuurlijker product dan halvarine, margarine etc.

Ik weet dat de fabrikanten van halvarine en margarine allerlei gezondheidsclaims op hun producten zetten maar ik weet ook dat de ingrediënten lijst van deze producten lang is en het zelfs zo is dat ons lichaam deze producten niet eens herkent als voeding.
Bovendien is het zo dat hoe harder men moet schreeuwen hoe goed een product is, het meestal niet klopt (of er hangen andere minder goede eigenschappen aan vast).

Groente en fruit hebben toch ook geen mooie verpakkingen en slogans?

Kokosolie is ook een hele goede vervanger. Kokosolie kun je op je brood smeren, je kunt er in bakken en ook gebruiken in baksels. Je kunt kokosolie zelfs gebruiken om je haar, je huid en je tanden te verzorgen. Het is dan ook zeker een product dat je in huis wilt hebben. Omdat kokosolie zo veelzijdig en hieronder wat meer informatie.

Waarom is kokosolie zo goed voor je?

  • Kokosolie is een verzadigd vet en is daardoor de enige plantaardige olie die geschikt is om te verhitten. Dit omdat deze verzadigde vetten bij hoge temperaturen stabiel blijven (in tegenstelling tot gezonde onverzadigde vetten in bijv. olijfolie)
  • Kokosolie wordt niet meteen opgeslagen als vet doordat de lever het sneller afbreekt dan andere vetten. Hierdoor is het direct beschikbaar als energie
  • Kokosolie zorgt ervoor dat vitaminen, mineralen en aminozuren beter worden opgenomen en het bevordert je spijsvertering
  • Kokosolie zit boordevol antioxidanten. Antioxidanten beschermen het lichaam  tegen celveroudering en beschadiging aan de cellen.

Zoals gezegd is kokosolie ook goed voor je haar, je huid en je tanden.

  • Het verzorgt je haar en je haar gaat ervan glanzen.
  • Het beschermt je huid en gaat ervan stralen
  • Kokosolie werkt reinigend voor je gebit

Naast alle bovenstaande voordelen heeft kokosolie nog meer voordelen. Ik ga hier nu niet verder op in anders gaat de hele blog over kokosolie en er is nog meer uiteraard 😉

Wanneer je kokosolie koopt, kies dan wel voor de niet ontgeurde (ongeraffineerde), koudgeperste variant. Deze is duurder dan de ontgeurde maar wanneer je de ontgeurde variant kiest, dan verandert in het bewerkingsproces de structuur van de vetcellen en verliest kokosolie zijn gezonde eigenschappen.

kokosolie_

Eet goede vetten

We zijn allemaal bang om vet te eten (vandaar ook de margarine etc.) maar ons lijf heeft vetten nodig. Alleen onze hersenen bestaan namelijk al voor 60% uit vet.
Maar het is zaak om de juiste vetten te kiezen. De juiste vetten zijn onverzadigde (zowel enkel- als meervoudige) vetten. (kokosolie is hierop een uitzondering).

Wanneer je ervoor zorgt dat je voldoende van deze vetten binnenkrijgt, kan dit je zelfs helpen om vet te verliezen. Essentiële vetzuren zijn namelijk nodig zijn om opgeslagen vetten te verbranden. Een tekort aan goede vetten zorgt er bovendien voor dat je behoefte krijgt aan ongezonde vetten.

Eet daarom regelmatig de volgende producten:

  • Avocado. Avocado’s zijn rijk aan vezels, mineralen en vitamines en bovendien tijk aan omega-3. Lekker in je smoothie, op brood of door een salade
  • Olijven en olijfolie. Deze bevatten veel omega-9 en is rijk aan antioxidanten. Je kunt olijfolie beter niet verhitten omdat de olie snel verbrandt. Zeker de meest zuivere/ongeraffineerde is hier ongeschikt voor. Wel is dit goed te gebruiken over je salade.
  • Noten en pindakaas. Deze bevatten omega-3, 6 en 9 en zijn rijk aan vitaminen, mineralen en eiwitten. Uiteraard hebben alle verschillende soorten noten weer verschillende eigenschappen en voordelen.
    Belangrijk hierbij is wel dat je maximaal 1 handje noten per dag eet en je kiest voor de ongezouten, ongebrande variant.
    Voor de pindakaas- en notenpasta’s geldt dat je kiest voor de soorten waar geen suikers en transvetten in zitten.
    Notenpasta of pindakaas is trouwens ook heel makkelijk zelf te maken.
  • Zaden en pitten. In zaden en pitten zoals chiazaad, hennepzaad maar ook sesamzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten etc. zitten goede eiwitten, vitamines, mineralen en fytonutrienten.
    Lekker voor over een salade of door een smoothie.
    Ook voor zaden en pitten geldt dat alle verschillende soorten verschillende eigenschappen en gezondheidsvoordelen hebben.
  • Gemalen lijnzaad. Deze noem ik apart ondanks dat het ook een zaad is. Dit omdat het belangrijk is om lijnzaad  te malen omdat ongemalen lijnzaad niet wordt verteerd door je lichaam. Ook dit is lekker door de smoothie, over een salade of in je yoghurt
  • Vette vis. In vette vis zitten veel omega-3 vetzuren. Vette vissen zijn tonijn, zalm, makreel, haring, forel en sardines.
  • Kokosolie. Deze hoort ook in het rijtje van goede vetten thuis. Ik heb hierboven al genoeg gezegd over kokosolie maar wilde hem hier toch nog even noemen.

Tips voor een gezonder leven deel 2

Eet regelmatig

In mijn vorige blog heb ik al geschreven over het belang van ontbijten. Naast de goede start die je met goed ontbijten maakt is het belangrijk je bloedsuikerspiegel gedurende de gehele dag in balans te houden. Dat betekent dat je ervoor moet zorgen dat je geen dipjes of pieken krijgt. Dit voorkom je door regelmatig te eten. Doordat je regelmatig eet, krijgt je lichaam namelijk de hele dag energie, blijft je bloedsuikerspiegel in balans en voorkom je dat je gaat snaaien.

Neem daarom altijd iets mee voor onderweg

Vaak gaat het mis wanneer je onderweg bent. Je krijgt trek en ziet allerlei verleidingen. Zorg er daarom voor dat je altijd water bij je hebt en iets gezonds te eten. Neem bijvoorbeeld stukjes groentes en/of een stuk fruit mee voor onderweg. Rijstwafels zijn ook makkelijk mee te nemen en goed om snel tussendoor te eten. Op deze manier voorkom je dat je ofwel stopt bij een benzinepomp om te snacken ofwel bij thuiskomst gaat snaaien omdat je eten nog niet klaar is.

Ik hoop dat je met bovenstaande tips weer vooruit kan. In mijn volgende blog ga ik je vertellen wat je beter niet kunt eten en waarom.

Had je mijn eerdere blog “tips voor een gezonder leven” nog niet gelezen, klik dan hier.