Tips voor een gezonder leven

We willen allemaal wel gezonder leven maar het is voor veel mensen niet makkelijk. We hebben het druk en wanneer je met iets nieuws begint kost dat tijd. Wanneer je dan denkt het goed te doen, wordt je ook nog aan het twijfelen gebracht door alle tegenstrijdige berichten en denk je laat maar…..

Omdat het ontzettend jammer is wanneer je wel graag wilt maar niet zo goed weet hoe, geef ik je hier wat tips om stappen te maken naar een gezonder leven.

Wat is haalbaar?

Allereerst moet je bij jezelf nagaan wat is voor mij haalbaar en waartoe ben ik bereid? Hier bedoel ik mee; waartoe ben jij bereid om dingen te laten en te veranderen? Het werkt namelijk ontzettend frustrerend en demotiverend als je van alles wilt, je jezelf dat voorneemt en het vervolgens niet doet. Niet doen dus!

Ik weet namelijk nog dat toen ik net het roer om had gegooid mensen bijvoorbeeld tegen me zeiden: “die groene smoothies zijn toch smerig dat ga ik echt niet doen” en na een tijdje vroegen “heb je nog recepten voor me?”.

Daarom is het ook belangrijk dat je alles in je eigen tempo doet zodat je je levensstijl stapje voor stapje aanpast en gezonder maakt. Dat werkt namelijk vele malen beter dan jezelf van alles onthouden en gefrustreerd raken omdat je het niet meer “mag”. Dat wil je sowieso niet want dingen die niet meer mogen worden alleen maar aantrekkelijker.

“Mijn” regels

Voor mij geldt dan ook: Ik mag alles, ik wil het alleen niet. Ik kies ervoor om bepaalde dingen niet te eten omdat ik een gezond lijf wil en dat is een hele andere mindset dan ik mag niet.

Misschien denk je nu; waar blijven die tips nou maar besef dat wat hier bovenstaat echt heel belangrijk is.

Zoals ik al zei, ga jezelf geen dingen verbieden. Mijn eerste tip is dan ook. Start met het toevoegen van bepaalde dingen. Dingen die we allemaal wel weten maar nog niet of te weinig toepassen.

3 tips voor een gezonder leven

  • Ga nog meer water drinken. We weten allemaal dat dit eigenlijk het allerbelangrijkste is maar drinken nog steeds te weinig water. Zet minimaal 2 liter water klaar (geen thee of iets anders, gewoon water) en drink dit gedurende de dag helemaal op.
  • Eet meer groentes. De aanbevolen hoeveelheid is 200 gram maar dit is echt veel te weinig. Zeker omdat in de groentes die we tegenwoordig eten veel minder voedingsstoffen zitten dan vroeger. We zouden minimaal 350 gram groente per persoon per dag moeten eten. Dat lijkt heel veel maar wanneer je jezelf aanwent bij iedere maaltijd groentes te eten, valt dit enorm mee. En als je dan ook nog rauwkost tussendoor eet, gaat dit helemaal snel.
  • Ontbijt.  Zorg ervoor dat je goed ontbijt. Met goed bedoel ik een ontbijt met veel en verschillende voedingsstoffen. Op deze manier begin je de dag namelijk goed en ga je het jezelf makkelijker maken gedurende de dag. Doe je dit niet dan gaat je lichaam wanneer het honger krijgt, ofwel voedingsstoffen nodig heeft, op zoek naar vet en suikers om snel energie te krijgen.
    In de ontbijtrecepten vind je voorbeelden van gezonde ontbijtjes.

Waarschijnlijk denk je nu, ja maar dat wist ik toch al. Dat is logisch want het is ook geen nieuws maar de vraag is doe je het ook? Doe je dit iedere dag weer? In heel veel gevallen eten we nog steeds te weinig groentes, drinken we te weinig water en slaan we regelmatig het ontbijt over.

Mijn advies is dan ook: Start met bovenstaande tips en merk dat wanneer je dit heel consequent toepast, iedere dag opnieuw, dit al een heel groot verschil gaat maken.

Binnenkort komt er een nieuwe blog waarin ik verder in ga op dit onderwerp en ik de volgende stappen uiteenzet om een gezonder leven te creëren.

tips voor een gezonder leven