Tips om je kinderen gezonder te laten eten
Ik heb 2 zoontjes en vanaf het moment dat ik zwanger was, vond ik voeding en gezond eten nog belangrijker dan voorheen.
Ik was me er direct bewust van dat ik hen het goede voorbeeld moest geven en ze zoveel mogelijk moest beschermen tegen alle troep die er verkrijgbaar is.
Ik heb mijn kinderen daarom ook zolang mogelijk uit de buurt van snoep etc. gehouden. Thuis gaat dat prima en als ze nog klein zijn ook als je buiten de deur komt. Maar dan worden ze groter en wanneer je op een feestje komt, zien (en ruiken) ze snoep, suikers, taartjes etc.
Vervolgens gaan ze naar school en bij vriendjes spelen en heb je er geen zicht meer op. Eerlijk gezegd vind ik dat lastig maar ik heb het zoveel mogelijk losgelaten en ik zorg ervoor dat de basis thuis goed is en dat al die suikers uitzondering zijn zodat ze hier niet gewend aan raken.
Wel probeer ik van tevoren afspraken te maken over de hoeveelheid snoep etc die er gegeten mag worden.
Overgewicht bij kinderen
Vaak wordt er raar opgekeken omdat mijn kinderen niet alles mogen eten en drinken wat er voorbij komt.
Maar juist voor kinderen is gezond eten en daarmee een gezonde basis belangrijk. Vooral als je je beseft dat de kans op overgewicht bepaald wordt door de hoeveelheid vetcellen. En dat vetcellen worden aangemaakt vanaf dat je geboren wordt tot ongeveer 20-jarige leeftijd. Wanneer je als kind teveel vet, suikerhoudende dranken, geraffineerde suikers etc. eet, worden er (te)veel vetcellen aangemaakt en wordt eigenlijk de basis gelegd voor overgewicht of erger nog obesitas. Bovendien maakt suiker letterlijk ziek en ontneemt je je energie. Kinderen zitten vol energie en ik denk dat we ervoor moeten zorgen dat ze die energie behouden.
Wat is dan die gezonde basis?
- Groene smoothie. Zelf drink ik bijna dagelijks een groene smoothie. Ik vraag altijd aan ze of ze ook een “groen drankje” willen. Helaas zeggen ze niet altijd ja maar de oudste (net 5) drinkt steeds vaker toch zijn beker leeg.
Een tip om kinderen te laten wennen aan groene smoothie:
Begin met veel fruit en een klein beetje bladgroentes zodat de smoothie lekker zoet is en de smoothie niet donkergroen van kleur is.
Lekkere smoothies voor kinderen zijn bijvoorbeeld kokos bramen smoothie, smoothie ananas drakenfruit en banaan mango smoothie. - Water. Ook voor kinderen is water drinken ontzettend belangrijk. Het advies is ca 1 liter per 30 kg lichaamsgewicht.
Wanneer je kinderen geen water lusten en bijv. altijd ranja (=suiker) drinken, kun je proberen de ranja te vervangen door biologische diksap en dit stapsgewijs afbouwen. Vervolgens het water een smaakje geven door stukjes fruit aan het water toe te voegen als dat nodig is.
Bedenk namelijk dat alle frisdranken, fruitsapjes, energiedrankjes etc. ontzettend veel suikers bevatten. Ook al staat er op de verpakking dat er geen suikers zijn toegevoegd of bevat het geen calorieën dan is het alles behalve goed. Staat er op de verpakking dat het geen calorieën bevat, bedenk dan dat het boordevol zoetstoffen zit die kankerverwekkend zijn en hetzelfde met je lijf doen als suikers. En staat er op de verpakking dat er er geen suikers toegevoegd zijn, dan is het waarschijnlijk gezoet met zoetstoffen.
Zelfs in een klein pakje drinken van 200 ml zitten 3 suikerklontjes (meer dan 12
gram) terwijl een volwassene al niet meer dan 20-25 gram suiker per dag zou
mogen binnenkrijgen.
Meer tips over wat te drinken vind je hier.
- Ontbijt.
Vaak bestaat een ontbijt voor kinderen uit verschillende cereals met melk of boterhammen met hagelslag etc.
Een van de cereals die veel door kinderen gegeten wordt, bevat ruim 35% suiker. Pure hagelslag bevat ruim 50% suiker. Wat mij betreft niet iets om de dag mee te beginnen.
Het ontbijt van mijn kinderen bestaat uit brood, biologische rijstwafels, fruit of yoghurt met fruit en noten- Brood. Wij eten altijd puur spelt brood (zonder toevoegingen, suikers, Enrs en melk) met noten, zaden en pitten. Dit brood bevat voedingsstoffen en wanneer je kiest voor brood is dat ontzettend belangrijk.
- Beleg. Het beleg is uiteraard ook ontzettend belangrijk. De regel hier is dat ze ‘s ochtends sowieso geen zoet mogen maar bijv. notenpasta, biologische vleeswaren of stukjes fruit op de boterham of rijstwafel. ‘s Middags mogen ze zoet in de vorm van biologische appel/perenstroop.
- Tussendoortjes. In het bakje voor op school zit altijd fruit en evt. wat groentes zoals wortels en snacktomaatjes. En op woensdag doe ik er vaak een klein bakje met moerbeien, gojibessen en wat noten bij. Ook ander gedroogd fruit zoals dadels zijn erg lekker tussendoor.
Wanneer wij onderweg zijn zorg ik er altijd voor dat ik rijstwafels bij me heb en ook fruitzakjes van Zonnatura. Deze zijn biologisch en bevatten zelfs nog wat groentes 😉
- Uiteraard krijgen ze thuis ook af en toe cake, koek oid maar wel dat wat ik zelf gemaakt heb. Voor inspiratie, klik hier.
- Lunch. De lunch kun je regelmatig vervangen door een pannenkoek (bijv. deze drakenpannenkoek of banaanpannenkoek). Dat vinden de kids vast helemaal niet erg.
Soep als lunch maar uiteraard ook als avondeten, is ook ideaal omdat je daar heel veel groentes in kan verwerken. - Avondeten. Wij eten altijd vers, koken niet uit pakjes en zakjes.
Wat wij eten vinden de kinderen echt niet altijd lekker en dat mag. Ik kook daarom vaak apart groentes voor ze en laat ze ook vaak kiezen welke groentes ze willen eten. Dat werkt. Echt.Ik heb me vaak afgevraagd waarom veel kinderen bij voorbaat al nee zeggen tegen groentes, helaas ben ik daar nog steeds niet uit. Echter ik weet wel dat het helpt om vol te houden. Steeds opnieuw aanbieden, niet pushen en er geen strijd van maken. Dan gaan ze vanzelf steeds meer groentes eten.
Thuis vragen mijn kinderen nooit om iets anders dan water, snoep, koek oid tenzij het feest is. De oudste zit op school maar vraagt nooit of hij ook koek of snoep mee mag nemen ondanks dat kinderen uit zijn klas dat wel in hun bakjes hebben. En laatst vertelde mijn zoontje heel blij dat de juf had gezegd dat hij altijd fruit meenam naar school. Als de juf dan ook nog trots op je is, is het uiteraard helemaal super.
Nog wat tips om je kinderen gezonder te laten eten
Maak het eten aantrekkelijk
Wat wij ook vaak doen is een verhaal vertellen bij wat je eet.
Broccoli’s moeten naar de broccoli-kapper en die kapper is uiteraard je kind. Hoe leuk is het om de broccoli kaal te knippen
Erwten zijn bij ons kogeltjes. En van deze groene kogeltjes wordt je ontzettend groot en sterk. Wanneer ze al die erwtjes eten, worden ze groter dan papa en dat wil papa natuurlijk niet.
Uiteraard werken complimenten ontzettend goed wanneer ze hun groentes hebben gegeten of nieuwe dingen hebben geprobeerd.
En als je het leuk vindt, zijn er uiteraard erg veel manieren om een heel feest op je bord te maken.
Verstop groentes
Wanneer je kind echt geen groentes wil eten, kun je er voor kiezen groentes te verstoppen
Bijvoorbeeld bloemkool in deze bloemkoolpizza of spinazie in deze drakenpannenkoekjes.
Ook kun je bijvoorbeeld een omelet maken met groentes erdoorheen of groentes pureren en er soep van maken. Deze zoete tomatensoep vinden kinderen ook heerlijk.
Vertel wat gezond eten is
Leg je kinderen uit wat gezond is en waarom dat belangrijk is. En vertel ook wat ongezond eten is. Omdat ik altijd erg bewust bezig ben met voeding, komt zeer regelmatig van hen de vraag of iets wel of niet gezond is.
Natuurlijk hoeven ze niet exact te weten hoe het in elkaar zit maar door regelmatig te vertellen dat je van gezond eten groot en sterk wordt of wanneer ze groter zijn uitlegt wat gezond en ongezond eten is en wat het met je lichaam doet, ontstaat de bewustwording vanzelf.
Betrek ze bij het koken en de boodschappen
Neem ze mee naar de winkel en laat ze kiezen wat ze willen eten. Wanneer je wat meer tijd hebt, kun je ook laten helpen in de keuken of mee laten kijken wanneer jijzelf aan het koken bent.
Heb geduld en ben consequent
Ik heb misschien een voorsprong omdat mijn kinderen niet beter weten. Ik begrijp ook dat het soms moeilijk is maar dat betekent niet dat het onmogelijk is om je kinderen zoveel mogelijk bewust te maken van gezonde voeding en ze zo gezond mogelijk te laten eten. Het is een kwestie van volhouden, consequent zijn, geduld hebben en ook hier geldt stap voor stap.
Geef het goede voorbeeld
De enige manier dat je kinderen gezonder gaan eten is wanneer jij het goede voorbeeld geeft en het zelf leeft. Altijd!
Het werkt natuurlijk heel verwarrend en bovendien averechts wanneer je zegt dat cola, snoep, chips etc. ontzettend slecht is maar je het vervolgens zelf wel eet en drinkt.
Ik hoop dat deze blog “Tips om je kinderen gezonder te laten eten” waardevol voor je is. Uiteraard zijn ook de tips uit mijn eerdere blogs van toepassing op je kinderen.
Blogs:
Tips voor een gezonder leven
Tips voor een gezonder leven deel 2
Tips voor een gezonder leven deel 3