Avondvierdaagse en E-nrs

Het is weer tijd voor de avondvierdaagse en ik loop met mijn kinderen van 2 en 4 mee. Voor beide de eerste keer, voor mij 4 jaar geleden!

Gezellig met een clubje vrienden en de kids vier dagen wandelen! Lekker bewegen want dat is dacht ik waar het om gaat! Het weer is goed dus vol goede moed pak ik de tas in. In mijn tas zit voor iedereen een flesje water en wat rijstwafels. Op het veld aangekomen kom ik er al snel achter dat rijstwafels niet helemaal bij dit wandelfestijn of moet ik snoepfestijn zeggen? Iedereen heeft een zak met snoep om uit te delen. Bij ieder snoepje dat uitgedeeld wordt, baal ik. Even denk ik, volgende keer loop ik niet meer mee. Uiteraard realiseer ik me dat dat natuurlijk onzin is maar ik vind het jammer dat er geen stukjes fruit of tomaatjes en komkommertjes uitgedeeld worden.

Gelukkig hadden we voordat we begonnen met lopen het er al over gehad om samen alle kinderen één snoepzakje te geven. Dit in plaats van iedereen alle kinderen een snoepzak waardoor ze overladen worden met snoep. Dat scheelt weer een hoop suikers en E-nrs die de snoepjes zo’n mooie kleur geven.

Een paar voorbeelden:

E 133, briljantblauw FCF is een blauwe synthetische trifenylmethaankleurstof . Deze stof heeft de eigenschappen dat het hyperactiviteit bij kinderen, astma, netelroos en slapeloosheid kan veroorzaken. Bovendien geldt deze stof als kankerverwekkend. Deze stof wordt onder andere in snoep en het populaire smurfenijs verwerkt.

smurfen

Of

E 144, een rode kleurstof. Deze stof is een zeer gevaarlijk chemisch product en wordt o.a. vaak in snoep en frisdrank aangetroffen. Deze stof kan hyperactiviteit, astma, netelroos en slapeloosheid veroorzaken.

Ik krijg regelmatig de vraag waarom ik zo fel ben op snoepgoed. Mensen denken vaak dat ik bang ben dat mijn kinderen dik worden. Wanneer ik uitleg dat dat het niet is maar dat ik niet wil dat mijn kinderen teveel suiker en Enrs binnenkrijgen, begrijpen ze het vaak wel. Ik begrijp de vraag ook wel. Als je je er niet bewust van bent en niet weet wat je eet is het lastig om ineens alles te laten staan wat je lekker vindt. Maar het is niet, of in ieder geval veel minder lastig, als je weet waarom en waarvoor je het doet. Ik heb zoveel geleerd over voeding en weet daarom (te)veel.  En daarom maak ik deze keuze voor mezelf en de kinderen. Omdat het ongezond is!

Ik heb ook de hoop dat het goed komt! Vroeger was men ook veel minder bewust van het feit dat roken en alcohol slecht voor je zijn. Maar dat wordt nu ook niet meer ontkend. Waarschijnlijk is het over een aantal jaren met snoepgoed hetzelfde. Hopelijk mogen we dan minder misleid worden en weet de consument wel wat hij eet.

Voor mij gelden in ieder geval de slogans van Haribo:

“Haribo macht kinder froh und Erwachsene ebenso” en “Kids and grown-ups love it so” zeker niet.

e2e0b3070b30149dae5fad9b73a7dc0d_0_0_180_150

Oh en ik loop volgend jaar de vierdaagse gewoon weer mee 😉 (en die snoepzakken verdwijnen bij mij gewoon in de prullenbak!)