Water drinken is gezond

Ik was dan ook blij verrast dat ze vanuit de gemeente op school ook gestimuleerd worden water te drinken. Dit door zowel het initiatief JOGG (jongeren op gezond gewicht) als een campagne waarin Nadine Broersen, topsportster en wereldkampioene uit Dongen, uithangbord is om het water drinken te stimuleren.

We lezen en horen altijd dat water drinken belangrijk is maar waarom?

Een paar redenen waarom water drinken zo belangrijk zal ik verderop behandelen.

Voordat ik deze redenen noem nog wat belangrijke feiten over je lichaam:

  • 75% van je spieren bestaat uit water
  • 90% van je hersenen bestaat uit water
  • 83% van je bloed bestaat uit water
  • 22% van je botten bestaat uit water

Het spreekt daarom al voor zich dat we water moeten drinken. Maar hoeveel water moeten we eigenlijk drinken? De richtlijnen die we allemaal kennen is 1,5 tot 2 liter water per dag maar dat is aan de lage kant. Er zijn diverse formules zoals:

je lichaamsgewicht in kg * 0,44 / 10. Dus als je 100 kilo weegt heb je dagelijks 4,4 liter water nodig (bron: Jesse van der Velden)
Of
Onderstaande tabel (bron: Paleo.nl)
16-30 jaar: 35-40 ml per kg lichaamsgewicht
31-54 jaar: 30-35 ml per kg lichaamsgewicht
55- 65 jaar: 30 ml per kg lichaamsgewicht
65+ jaar: 25 ml per kg lichaamsgewicht
Wanneer je 100 kg en 40 jaar bent is 100 x 30-35ml = tussen de 3000 en 3500 ml

Kortom je lichaam heeft behoorlijk wat water nodig en 1,5 tot 2 liter is eigenlijk te weinig. Zeker omdat je gedurende de dag al circa1,5 liter vocht verliest door  ademen, zweten, plassen en ontlasting. Deze 1,5 tot 2 liter moet natuurlijk wel weer aangevuld worden.

Water drinken is gezond.

Hieronder een aantal redenen waarom water zo gezond is.

1. Water helpt je gewicht verliezen
Een paar feitjes die je helpen gewicht te verliezen
– Water is een eetlustremmer
– Water bevat geen calorieën
– Water ontdoet je lijf van van toxines
– Wanneer je genoeg water drinkt, zal je lichaam niet proberen om vocht vast te houden en kun je gewicht verliezen

2. Water maakt je huid gezonder
Wie wil er niet een gezondere, jonger uitziende huid? Mensen spenderen duizenden euro’s per jaar en proberen dit te bereiken met lotions, drankjes, botox etc.

Water helpt de huid op verschillende manieren:
– Water vult huidweefsel
– Water behoudt de elasticiteit en soepelheid
– Water zorgt voor hydratatie van de huid

Wanneer je genoeg water drinkt voelt je huid gezonder en krijg je minder lijntjes of rimpels. Je huid straalt en voelt glad aan. Uiteraard gebeurt dit niet onmiddelijk maar na verloop van tijd heeft water een zeer positief effect.

3. Water helpt infecties en andere gezondheidsproblemen te voorkomen
Ik kom nog even terug op toxins, de giftige stoffen in ons lichaam. Toxines bouwen zich gewoon op in het normale leven leven door de lucht die we inademen en het voedsel dat we eten.

Het voedsel dat we eten kan additieven en kleurstoffen achterlaten. Dit komt het meest voor in sterk bewerkte levensmiddelen met E-nrs, het soort voedsel dat een belangrijk deel uitmaakt van de voeding die door velen gegeten wordt.

Water helpt je systeem zich voortdurend te spoelen waardoor veel van deze giftige stoffen verwijdert worden.

4. Water zorgt ervoor dat je hersenen beter functioneren
Het drinken van veel water kan bijdragen aan  het verhogen van de concentratie door het verbeteren van uw mentale alertheid en het vermogen om complexe taken uit te voeren. De hersenen hebben zuurstof nodig om te functioneren. Dit is niet verrassend gezien je hersenen voor 90 % uit water bestaat. Om optimal te presteren zorgt water ervoor dat de hersenen de zuurstof krijgen die het nodig heeft. Het is aangetoond dat je concentratie, mentale alertheid en cognitieve prestaties tot wel 30 procent verbeteren wanneer je voldoende water per dag drinkt.

Een andere factor is moeheid. Wanneer je je moe voelt, werken je hersenen niet optimaal. Door uitdroging/dehydratatie kun je je moe voelen. Genoeg water drinken zort ervoor dat je energie op peil blijft en helpt je je beter te concentreren en daardoor presteren.

5. Water drinken zorgt voor een betere gezondheid
Je algemene gezondheid en welzijn kan worden verbeterd door het drinken van water. We hebben al gezien hoe water kan helpen om infecties te voorkomen en vervolgens om infecties te bestrijden. Het helpt bij huidaandoeningen en zorgt ervoor dat je hersenen beter functioneren.

Het drinken van voldoende water zorgt e rook voor dat je nieren beter werken. Wanneer je dat niet doet, hebben de nieren geen andere keuze dan de vloeistoffen voor essentiële lichaamsfuncties te behouden. Hierdoor komen veel stoffen die je zeker niet in je lijf wilt hebben in je systeem .

Je nieren zijn goed in het verwijderen van toxines en andere dingen die ons lichaam niet wil of nodig heeft. Veel water drinken betekent dat onze nieren kunnen blijven spoelen en zorgt er uiteindelijk voor dat de toxines in ons lichaam uitgescheiden worden.

Het hart . Zoals eerder gezegd , helpt water zuurstof vervoeren door het lichaam. Wanneer je niet genoeg water drinkt, moet het hart harder werken om zuurstof naar de delen van het lichaam waar het nodig is te transporten . Water verhoogt de hoeveelheid zuurstof in je bloed, zodat het hele proces veel soepeler werkt , je  hart minder belast wordt en zorgt ervoor dat al je vitale organen voldoende krijgen .

Spieren en gewrichten . Spieren zijn gezonder en kunnen sterker worden als er voldoende water wordt gedronken . Het grootste deel hiervan bestaat uit zuurstof wat nodig is voor je spieren om te werken.

6. Groentes die voor meer dan 90% uit water bestaan:
– paprika
– broccoli
– selderij
– komkommer
– aubergine
– pompoen
– radijs
– spinazie
– tomaat
– courgette

7. Vruchten die voor meer dan 85% uit water bestaan:
– abrikoos
– bosbes
– cantaloupe
– grapefruit
– sinaasappel
– ananas
-aardbei
-watermeloen

Zorg er daarom altijd voor dat je een flesje water bij je hebt en voldoende drinkt!

Leuke tip om je kinderen water te laten drinken! Geef het een speciale naam; onze kinderen drinken goed water maar afgelopen zomervakantie kregen ze vaker diksap dan gewoonlijk en dan wordt water toch minder interessant. Maar niet toen we ineens TOVERwater bleken te hebben. Het werkt echt!

Nadine Broersen