Wat kan je de hele dag drinken?

De vraag “wat kan je de hele dag drinken?” wordt mij heel vaak gesteld. Logisch want het is ook best lastig. In heel veel drankjes zit namelijk suiker en zelfs verse sapjes waarvan heel veel mensen denken dat dat goed is, zijn niet echt gezond.

Maar wat kan je de dan de hele dag drinken?

Water, water en water!
Water is echt het allerbeste wat je kan drinken. Het advies is om minimaal 1 liter per 30 kilogram lichaamsgewicht te drinken. Dit advies geldt ook voor kinderen. (Er zijn heel veel richtlijnen, zie mijn blog over water).

Ik snap helemaal dat het niet altijd even makkelijk is om alleen maar water te drinken. Zelf vind ik het in de zomer absoluut geen probleem om voldoende water te drinken. In de winter vind ik het wat lastiger simpelweg omdat ik dan minder dorst heb.
Maar om het makkelijker te maken, kun je je water een smaakje geven door er wat fruit aan toe te voegen (en deze lekker mee op te eten ;-).
Zelf pers ik bijna dagelijks een citroen uit en doe dit in 750 ml water. Dit drink ik door de dag heen op.
Nog een tip om kinderen meer water te laten drinken, is het water een andere naam geven! Onze kinderen drinken heel graag “toverwater” ;-).

Wat kan je de hele dag drinken?

Thee

Naast water kun je thee drinken. (Officieel mag je dit niet optellen maar zeker in de winter kan ik me voorstellen dat je soms graag wat warms drinkt).
Kies je ervoor om thee te drinken, kies dan wel voor de juiste thee. Liefst biologische thee maar in ieder geval thee zonder chemische toevoegingen.
In deze aflevering van de keuringsdienst van waarde, zien we dat thee namelijk niet altijd alleen van thee gemaakt wordt maar dat er allerlei korrels en brokjes inzitten met een smaakje. Helaas geen natuurlijke maar chemische toevoegingen.

Mijn favorieten theeën zijn:
Three Cinnamon tea van Pukkha en Green Chai van YogiTea.
Three Cinnamon is heerlijk en heeft echt een heerlijke kaneelsmaak. Logisch zou je kunnen denken maar ik heb ook kaneelthee van een ander merk op en dat smaakte toch echt heel anders (chemischer).
Green Chai is ook ontzettend lekker. Mild maar wel kruidig. Met deze thee maak ik regelmatig een Chai Latte. Ik zet een flinke kop thee, laat het theezakje lang trekken en voeg dan wat (ongezoete) rijstemelk toe en een klein beetje ahornsiroop. Een heerlijke vervanger voor de Latte Macchiato waar ik nogal dol op ben.

Uiteraard kun je zelf ook heerlijke thee maken met verse kruiden zoals munt of gember, kurkuma en citroen (wat ook nog eens goed is voor je huid en verwarmend werkt).

Pukkha en Yogi Tea

Waterkefir

Waterkefir is een gefermenteerde drank en kan je makkelijk zelf maken. Fermenteren is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om voedingsmiddelen te maken en is erg gezond. Gefermenteerde producten stimuleren namelijk gezonde bacteriën in je darmen, het werkt door de levende culturen als een probiotica. Bovendien bevat waterkefir na bereiding vitamine B!, B2, B6, B12, C, D en H. Het is daarom echt een superfood voor je darmen omdat het helpt tegen een opgeblazen gevoel, buikpijn en obstipatie.

Het recept voor waterkefir vind je hier.

Deze waterkefir smaakt ook een beetje zoet en de kinderen vinden het daarom ook erg lekker.

Wat kan je de hele dag drinken?

Kokoswater

Kokoswater is erg hydraterend, zelfs nog hydraterender dan water en wordt erg snel opgenomen door het lichaam. Daarom is kokoswater een ontzettend goed drankje voor sporters. Bovendien bevat kokoswater veel anti-oxidanten en reinigt en ontgift het je lijf!

Let bij kokoswater wel op de kwaliteit. Veel merken voegen suiker toe en dan is het uiteraard weer niet goed voor je. Let er daarom op dat het 100% kokoswater is.

Kokoswater

Smoothies

Groene smoothies zijn ook erg goed om te drinken. Als ontbijt of als tussendoortje, het kan de hele dag. Op deze manier krijg je ontzettend veel vitamines, mineralen en vezels binnen en je kunt zelf de heerlijkste combinaties maken
Recepten voor smoothies vind je hier.

Wat kun je beter niet drinken?

Koffie
Koffie kun je beter niet (teveel) drinken want het kost ons lichaam mineralen en vitamines om cafeïne af te breken en bovendien verslechtert het de opnames van vitamines en mineralen.

Verse sap
Heel veel mensen dachten (of denken) dat verse (sinaasappel) sap erg gezond is. Dit is helaas niet het geval. Wanneer je namelijk sinaasappels perst, haal je de sap eruit maar alle vezels blijven achter in de pers. En juist die vezels zorgen ervoor dat sinaasappels wel gezond zijn. Wanneer je namelijk alleen de sap drinkt, schiet je bloedsuikerspiegel omhoog simpelweg omdat je alleen fruitsuikers binnenkrijgt. Je wil echter graag dat je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk blijft. Pieken in je bloedsuiker zorgen er namelijk voor dat je heel even energie krijgt en dat je daarna weer behoefte hebt aan suikers (de hele korte versie).

Wat kan je de hele dag drinken?

Wat is echt ongezond om te drinken

Simpel gezegd zijn dat alle frisdranken, fruitsapjes, energiedrankjes etc. Ook al staat er op de verpakking dat er geen suikers zijn toegevoegd of bevat het geen calorieën dan is het alles behalve goed voor je gezondheid.

Staat er op de verpakking dat het geen calorieën bevat, bedenk dan dat het boordevol zoetstoffen zit die kankerverwekkend zijn en hetzelfde met je lijf doen als suikers.
Staat er op de verpakking dat er er geen suikers toegevoegd zijn, dan is het waarschijnlijk gezoet met zoetstoffen.
Zelfs in een klein pakje drinken van 200 ml zitten 3 suikerklontjes (meer dan 12 gram).

Pakje drinken

Ik hoop dat zo de vraag Wat kan je de hele dag drinken? beantwoord is.

Wil je nog meer lezen over waarom water gezond is, klik hier.