Hoe kan ik minder suiker eten?

Laatst ging ik met mijn zoontje naar de zwemles en in de sportschool stond een hele stapel pakken suikers. 35 kg in totaal want dat is wat we aan geraffineerde suikers eten zonder dat we ons hiervan bewust zijn. Ik bedoel niet de suiker die we in onze koffie of thee doen etc. maar de suiker die in onze voeding is verwerkt om het “lekkerder” te maken en ervoor te zorgen dat we meer hiervan gaan eten. Ofwel dat we verslaafd raken aan suiker. Er wordt natuurlijk van alles geschreven over suiker. Iedereen weet of in ieder geval zegt dat hij weet dat het slecht voor je is. Maar toch eten we massaal suiker en geven we massaal suiker aan onze kinderen. En vraag je jezelf vaak af: Hoe kan ik minder suiker eten?

Ik probeer mijn kinderen zo min mogelijk suiker te geven. De eerste jaren ging dat heel goed, want ze wisten niet beter. Nu zijn ze iets ouder en weten ze helaas wel feilloos de zoete geur en smaak te herkennen. Ondanks dat krijgen ze bij mij thuis geen snoep en dat vinden ze prima. Op verjaardagen zie ik het deels door de vingers maar maak ik wel afspraken met ze over de hoeveelheid.

Veel mensen vinden dit raar en sneu voor de kinderen. Ik vind dat absoluut niet sneu, ik doe het voor hen zelf. Ik vind het namelijk juist erg als kinderen wel zoveel suiker krijgen.

Ik vind dat iedereen zijn eigen keuzes mag maken maar als mensen mij “verwijten” waarom mijn kinderen geen snoep mogen, heb ik sterk de neiging om te vragen; “waarom mag jouw kind geen sigaret of geef je ze geen drugs?”

Suiker is namelijk net zo verslavend en minimaal zo slecht. Je krijgt er overgewicht van omdat het je stofwisseling verlaagt, het veroorzaakt allerlei (welvaarts)ziektes zoals diabetes en kanker (kankercellen worden namelijk vooral gevoed door glucose (suiker) en glutamine), het is slecht voor je hersenen (je wordt er dom en vergeetachtig van) het maakt mensen moe, stuurt je hormoonhuishouding in de war, het veroudert je huid, maakt depressief, je wordt er dement van etc.

Ik ben ook altijd erg verbaasd als kinderen snoep krijgen omdat ze hier energie van zouden krijgen of omdat ze zo weinig wegen. Aankomen door middel van suiker is niet de juiste manier. Vooral niet als je je beseft dat de kans op overgewicht wordt beïnvloed door de hoeveelheid vetcellen. En dat vetcellen worden aangemaakt vanaf dat je geboren wordt tot ongeveer 20-jarige leeftijd. Wanneer je als kind teveel vet, suikerhoudende dranken, geraffineerde suikers etc. eet, worden er (te)veel vetcellen aangemaakt en wordt eigenlijk de basis gelegd voor overgewicht of erger nog obesitas.

Helaas hebben fabrikanten allerlei trucjes en andere benamingen voor suiker om de consument te misleiden.

Wanneer er op een product bijvoorbeeld staat dat er 0% vet in het product zit, betekent dit eigenlijk dat er extra veel suiker aan toe is gevoegd om het meer smaak te geven. Staat er 0% suiker, dan zijn er extra veel zoetstoffen aan toegevoegd.

Hoe kan ik minder suiker eten? En je kinderen ook?

Om dit te voorkomen kun je kritischer naar de ingrediëntenlijst kijken. Vaak wordt suiker anders omschreven. Staan er de volgende termen op dan weet je dat het product geraffineerde suikers bevat en kun je ervoor kiezen dit product te laten staan.

 • Basterdsuiker
 • Dextrose
 • Druivensuiker
 • Fructose(-stroop)
 • Geleisuiker
 • Glucose(-stroop)
 • Glucose-fructosestroop
 • Invertsuiker
 • Kandij(-suiker)
 • Kristalsuiker
 • Maltodextrine
 • Melasse(-stroop)
 • Rietsuiker
 • Sacharose
 • Sucrose
 • Suiker
 • Vanillesuiker

Hoe kan ik minder suiker eten? Hoe kun je ervoor zorgen dat je behoeft aan suiker minder wordt en je minder suiker gaat eten?

 • Laat kant-en-klare producten zoveel mogelijk staan
 • Stop met suiker in je koffie of thee doen (of als je het echt niet kan laten, kies dan voor een gezondere variant las bijv. Kokospalmsuiker)
 • Wanneer je je koekje bij de thee echt niet kan laten staan, kijk dan eens een keer naar de koekjes bij de natuurwinkel. Deze zijn niet gezoet met geraffineerde suikers maar
 • Maar beter is maak je koekjes en tussendoortjes zelf. Kijk hier voor ideeën.
 • Vrouwen houden van chocolade! Ik ook! En weet je wat zo leuk is, ik eet het bijna iedere dag. Ik kies dan wel voor de repen met minimaal 85% cacao omdat pure chocolade nog steeds voor ruim 50% uit suiker bestaat. Het is even wennen maar geloof me daarna wil je niks anders meer en smaakt gewone pure chocolade naar melk.
 • Maak je tussendoortjes zelf. Kijk hier voor ideeën.