Ingrediënten hartige groentetaart met wortelpeterselievoor 4 personen
- peper
- zeezout of himalayazout
- Italiaanse kruiden
- kokosolie
- 1 courgette
- 1 winterpeen groot
- 3 stuks wortelpeterselie (of 1/2 knolselderij)
- 250 gram champignons
- 140 gram speltmeel
- 150 gram (biologische) yoghurt
- 4 eieren
- 30 gram geraspte parmezaanse kaas
- 2 teentjes knoflook geperst
- 70 gram roomboter in blokjes
- quichevorm van ca 22 centimeter
Bereidingswijze hartige groentetaart met wortelpeterselie
Bereidingstijd bedraagt 1,5 uur waarvan 30 min wachttijd voor deeg en 45 minuten oventijd.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een quiche-vorm in met een beetje kokosolie.
- Meng in een kom het speltbloem met een snuf (zee)zout.
- Voeg de koude boter in blokjes toe en klop alvast één ei.
- Kneed de boter voorzichtig door het meel met je vingertoppen tot het grof aanvoelt.
- Voeg het geklopte ei en 1 tot 2 eetlepels koud water toe.
- Kneed het geheel tot een soepel deeg.
- Wikkel het deeg daarna in plastic folie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
- Was ondertussen de groente, schil de winterpeen & wortelpeterselie en snijdt alles in kleine stukjes of rasp het grof.
- Pel de teentjes knoflook.
- Verhit wat kokosolie in een grote pan en voeg alle groente toe.
- Bak het geheel in 5-6 minuten op hoog vuur.
- Pers hierboven de knoflook uit en bak nog heel even mee.
- Goed blijven roeren en op smaak brengen met peper, zout & Italiaanse kruiden.
- Laat de groenten uitlekken in een vergiet.
- Meng vervolgens drie eieren, de yoghurt en de geraspte kaas in een kom.
- Breng op smaak met wat peper, zout & Italiaanse kruiden.
- Haal het deeg uit de koelkast en rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een ronde lap groter dan de quichevorm.
- Leg het deeg voorzichtig in de vorm, bekleed de bodem en randen van de vorm met het deeg en prik enkele gaatjes in de bodem met een vork.
- Verdeel nu het groente-mengsel over de bodem en giet het ei-mengsel er overheen. Prik eventueel nog wat met een vork in de taart zodat het ei-mengsel goed door de groente loopt. Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 45 minuten goudbruin & gaar.
Lekker smullen van deze heerlijke, hartige groentetaart met wortelpeterselie