Het Voedingscentrum
Een paar weken geleden was er behoorlijk wat ophef over Superfoods op verschillende media. Het komt erop neer dat het voedingscentrum Superfoods ziet als marketing middel en zelfs ongezond kan zijn. Voornamelijk als men uitsluitend Superfoods eet waardoor een eenzijdig eetpatroon ontstaat.
Jesse van der Velden reageerde hier als superfoods expert in het interview met Giel Beelen op.
Hij is het eens met het voedingscentrum dat een gevarieerd voedingspatroon belangrijk is. Niemand beweert echter dat je alleen Superfoods moet eten. En dat is precies waar het voedingscentrum ons zogenaamd tegen waarschuwt. Een vreemde stelling van het voedingscentrum, want of het nu gaat om superfood of junkfood, een eenzijdig eetpatroon is ongezond.
Superfoods zijn voedingsmiddelen die veel meer voedingswaarden bevatten dan veel groentes en fruit die wij in Nederland kennen. Ze zijn een goede aanvulling op een gezond voedingspatroon. Steeds meer mensen zijn op zoek naar een gezond alternatief. Men probeert weer fit te worden. Of zoekt naar een manier om lichaamsgewicht te verliezen.
Vage gezondheidsklachten, toenemende hart- en vaatziektes en het probleem van overgewicht. Slechts een paar redenen waarom steeds meer mensen op zoek zijn naar een alternatieve manier om gezonder te leven. Superfoods kunnen hierbij helpen. Ze zijn in ieder geval gezonder dan de meeste producten die het voedingscentrum aanraadt.
Ikzelf start sinds enige tijd mijn dag met een mix van superfoods nl. Vitamineral Green (dit bestaat uit o.a. chlorella, spirulina, nori, kelp en nog een hele lijst.). Al deze ingrediënten hebben hun eigen positieve effecten op je lichaam en sinds ik dit gebruik voel ik me veel fitter en heb ik veel meer energie.
Zijn E-stoffen niet schadelijk voor de gezondheid?
Maar om terug te komen op het voedingscentrum; Tijdens dat interview irriteerde het me dat de woordvoerster van het voedingscentrum heel makkelijk over de E-nummers heen stapt. Ze hield vol dat E- nummers geen gevaar vormt voor de gezondheid. Deze E-stoffen zijn namelijk door de verantwoordelijke instanties goedgekeurd. Gelukkig wordt er steeds meer bekend over E-nummers. Organisatie zoals de Consumentenbond en Foodwatch nemen E-stoffen steeds vaker onder de loep. En zelfs al zou het niet schadelijk zijn dan wil je toch geen luizenbloed binnenkrijgen? E-nr 120 (ofwel Karmijn) wordt gewonnen uit een bepaald soort luis. Het wordt gebruikt om een mooie rode kleur te krijgen in snoep, fristi en de bekende roze koek. Of de felblauwe kleurstof E-nr 133 dat o.a. in “smurfenijs” zit. Deze stof kent bijwerkingen als hyperactiviteit, astma, netelroos en slapeloosheid heeft en geldt als kankerverwekkend.
Al deze E-nrs kunnen dan wel goedgekeurd zijn maar wanneer je (zoals heel veel mensen) hier teveel van binnenkrijgt omdat je misleidt wordt door “ik kies bewust” logo’s en 0% vet etc., krijg je teveel schadelijke additieven en toxische stoffen binnen. Een voedingsorganisatie zou ons moeten beschermen. En in ieder geval onafhankelijk moeten zijn. Het voedingscentrum zegt geen banden te hebben met de grote voedselfabrikanten. Ik zet hier toch grote vraagtekens bij. Zeker na de benoeming van dr. ir. Gerda Feunekes als nieuwe directeur van het voedingscentrum. Zij heeft vanaf 1996 bij Unilver heeft gewerkt…..
Gelukkig kwam er in het onderzoek van het voedingscentrum ook naar voren dat vooral jongeren en hogeropgeleiden enthousiast zijn over superfoods.Deze groep verdiept zich steeds meer in voeding en wat gezonde voeding met je doet. Zij verspreiden deze informatie steeds vaker via bijvoorbeeld social media. Informatie die door de voedingsmiddelenindustrie angstvallig achtergehouden wordt.
Want laten we eerlijk zijn: de voedingsmiddelenindustrie heeft baat bij ongezonde voeding. Mensen met een ongezond eetpatroon die regelmatig voor dieetproducten, lightproducten en “ik kies bewust” producten kiezen leveren veel geld op. Door toevoegen van ongezonde en kunstmatige additieven die speciaal gemaakt zijn om verslavend te werken, wordt je lichaam misleidt. Ze belemmeren je lichaam om vet te verbranden. Het is niet voor niets dat de kilo’s er zo weer aanzitten, zodra je stopt met een dieet.