Ingrediënten recept soep met aardpeer voor 4 personen:
- 750 gram aardperen
- 3 sjalotten
- 2 flinke tenen knoflook
- 15 gram verse tijm
- 1 liter biologische groentebouillon
- 2 blaadjes laurier
- verse peper
- zeezout of himalayazout
- kokosolie
Bereiding recept soep met aardpeer:
- Schil de aardperen met een dunschiller en snijd deze in stukken
- Maak de sjalot schoon en snijd deze fijn
- Haal de tijm van de takjes
- Verhit de kokosolie en fruit de sjalotjes op een laag vuur tot ze bruin zijn
- Voeg de tijm toe en bak deze even mee
- Voeg de aardperen toe en bak deze nog ca 5 minuten
- Voeg vervolgens de bouillon en de laurier toe en breng de soep aan de kook
- Laat de soep op laag vuur met deksel op de pan ongeveer 25 minuten koken
- Pers de knoflook uit en voeg deze toe net voor je de soep gaat pureren
- Pureer de soep in de keukenmachine tot een vloeibaar geheel
- Warm de aardperensoep eventueel nog een beetje op voor je hem opdient
- Breng op smaak met een beetje zee- of himalaya zout en wat peper
Wist je dat aardperen tot de vergeten groentes behoren?
De aardpeer heeft een beetje een zoete nootachtige smaak en kan heel goed rauw gegeten worden. Het zit boordevol voedingsstoffen zoals Biotine, natrium, ijzer, silicium en calcium. Bovendien hebben aardperen een vochtafdrijvende werking en bevatten ze erg weinig calorieën.
Wanneer je het rauw eet, is het ook voor mensen met diabetes zeer geschikt. Er zit namelijk het stofje Inuline (een plantaardige, actieve vezel) in en dit stofje heeft geen invloed op je bloesuikerspiegel. Daarnaast hecht inuline zich aan water wat ervoor zorgt dat je sneller een vol gevoel hebt en niet teveel eet. Bovendien houdt de aardpeer hierdoor koolhydraten vast waardoor het verteringsproces langzamer gaat en er ook voor zorgt dat de bloedsuikerspiegel stabieler blijft.