Ik kreeg laatst van een vriend die in Mexico was geweest, chayotes. Voor mij een compleet onbekend product dus ook een recept had ik niet meteen voorhanden. Ik heb de vruchten op Instagram gepost met de vraag of iemand enig idee had hoe ik deze vruchten kon bereiden. Een nichtje van mijn vriend, die uit Indonesië komt, gaf me de ingrediënten en daar heb ik onderstaand recept op gebaseerd. Ik moet zeggen dat ik het een geslaagd experiment vond.
Ingrediënten chayotes uit mexico op indische wijze voor 4 personen:
- 2 chayotes (of Labu Siam) (In Mecixo heten deze vruchten chayotes, in Indonesie worden ze Labusiam genoemd)
- 1 blikje kokosmelk
- 10 kemirinoten
- 3 limoenblaadjes
- 1 theelepel citroengraspoeder
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1,5 cm gember
- 300 gram pandanrijst
Bereiding chayotes uit mexico op indische wijze:
- Rasp de chayotes (inclusief schil) fijn
- Doe de kokosmelk in een pannetje
- Voeg de geraspte chayotes (of labusiam) toe
- Voeg de kemirienoten en de limoenblaadjes toe (je kunt de kemirieniten eventueel ook malen voordat je ze toevoegt)
- Snijd de knoflook fijn en voeg toe
- Snijd de ui fijn en voeg deze toe
- Schil het stukje gember, snijd in stukjes en voeg deze toe
- Voeg het citroengraspoeder toe en voeg deze toe
- Breng het geheel aan de kook en laat ca 20 minuten koken
- Kook ondertussen de rijst in de rijstkoker of hoe je gewend bent
Schep de rijst met de chayotes op je bord en smul van dit heerlijke exotische gerecht.
De chayotes (labusiam) en de kemirienoten kun je kopen in de toko.
Mexico
In mexico worden de chayotes hetzelfde klaargemaakt als aardappels. Ze bevatten net als de aardappels ook veel zetmeel.