Ingrediënten waterkefir – gezond drankje met probiotica voor 2 liter:
- wekpot van 2 liter
- kefirkorrels
- 3 eetlepels palmsuiker
- 2 liter water
- Evt. 1 of 2 dadels
Bereiding waterkefir – gezond drankje met probiotica
- Doe de kefirkorrels in de wekpot
- Voeg het water toe
- Voe 3 eetlepels palmsuiker toe
- Voeg evt 1 of 2 dadels toe
- Sluit de wekpot af
- Wikkel een doek om de wekpot heeft zodat er geen licht meer bij komt
- Laat de pot op kamertemperatuur 48 uur staan
- Giet na 48 uur de waterkefir in een vergiet en vang het vocht op.
- Het vocht kun je in glazen flessen (of in de wekpot zelf) bewaren in de koelkast
- Schep e kefirkorrels in een boterhammenzakje en bewaar deze in de vriezer voor de volgende keer (de kleur van de kefirkorrels is verandert omdat deze de kleur heeft aangenomen van de palmsuiker)
Waterkefir is een gefermenteerde drank en kan je makkelijk zelf maken. Fermenteren is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om voedingsmiddelen te maken en is erg gezond. Gefermenteerde producten stimuleren namelijk gezonde bacteriën in je darmen, het werkt als een probiotica. Bovendien bevat waterkefir na bereiding vitamine B!, B2, B6, B12, C, D en H.
Deze waterkefir smaakt ook een beetje zoet en de kinderen vinden het daarom ook erg lekker.