Weekendje Drenthe – Groningen

Onlangs zijn we een weekendje weg geweest. Een weekendje Drenthe – Groningen. Lekker met zijn viertjes eropuit.
De bestemming was Borger (Drenthe). Als een echte foodie ga ik vantevoren al op zoek naar leuke adresjes in de buurt! Adresjes waar je biologisch/uit de streek kan eten of adresjes waar je streek/biologische producten kan kopen.
Het leuke in Drenthe is dat er natuurlijk veel boerderijen zijn en hier ook goed gebruik van wordt gemaakt. Zeker wat leuke adresjes dus!

Groningen

Onze eerste avond gingen we in Groningen eten. Mijn vriend had daar ‘s middags nog een afspraak en ik liep met de jongens door de stad en langs het water met woonboten.
We liepen langs een Javaans eetcafé en mijn keuze was al gemaakt. Ik ben namelijk dol op Indisch eten (misschien omdat mijn vriend Moluks is en ik op deze manier al heel wat lekkers heb mogen eten) en het was al weer een hele tijd geleden.  Even niet biologisch/uit de streek.
Het Javaans eetcafe Groningen heeft allerlei heerlijke gerechten op de kaart staan. Wij kozen voor de Indische rijsttafel deluxe Heerlijk van alles wat proeven en voor ieder wat wils. We werden erg vriendelijk ontvangen door de eigenaar en ook het andere personeel was erg vriendelijk (niet alleen tegen ons maar ook tegen elkaar).
De rijsttafel bestond uit vooraf een kopje heerlijke soto soep en vervolgens allerlei heerlijke vlees en groentegerechten met verschillende soorten rijst en bijgerechten.

De kinderen kregen kipsaté zonder saus en hebben heerlijk gesmuld.

De entourage was ook bijzonder, alle wanden waren gedecoreerd met katten. Dit riep vragen op bij de kinderen en de eigenaar legde uit dat op Java katten staan voor bescherming. Daar staan de katten bij de ingang van de tempel en beschermen tegen het kwaad. Hier stonden ze tegen de wanden.

Wat ik ook erg goed vind, is dat we van alles wat kregen en bij konden vragen als we meer wilden. Op deze manier geen verspilling en ook daar hou ik van:)

Absoluut een aanrader als je in Groningen bent!

Drenthe – Borger

De volgende dag zijn we eerst bij de hunebedden geweest. Dat kan natuurlijk niet ontbreken als je er zo dichtbij bent.

Villa van Streek

Daarna zijn we wat gaan drinken bij Villa van Streek in Borger. Villa van Streek is een brasserie en winkel ineen. Bovendien kun je er terecht voor streekinformatie. Wat een ontzettend leuke en mooie locatie. Zowel binnen als buiten is het erg mooi.  Binnen staat een prachtige kachel die iedere dag aangaat. Echt een pronkstuk. Buiten lopen de kippen vrij rond en kun je in de zomer heerlijk op het terras zitten.
Ook hier worden we hartelijk ontvangen. Voor de kinderen wordt een bak duplo tevoorschijn getoverd. Erg kindvriendelijk. Zo kunnen zij lekker spelen als wij genieten van een heerlijke koffie en latte macchiato. Ook hebben ze hier diverse biologische sappen en de kinderen kiezen voor aardbei-appel en appel. Villa van Streek is echt een heerlijk plekje om even rustig te zitten voor brunch, lunch, diner of zoals wij een kop thee of koffie.

De winkel heeft diverse producten zoals wol van lokale schaapskuddes en producten uit eigen tuin en/of uit eigen streek. Een van de streekproducten lijn die we hier zien is Drentsgoed. DrentsGoed heeft ruim 100 streekgebonden en duurzame producten zoals sappen, jam, kaas en honing. Het assortiment wordt ook steeds uitgebreid.

De Kruidenwei – geitenhouderij

We hadden de avond van te voren al een bordje zien staan met geitenhouderij erop. Dat werd onze volgende missie. We vinden al snel de Kruidenwei in Nooitgedacht. We parkeren de auto en zien al meteen ontzettend veel geiten staan op deze geitenhouderij. En dieren zijn altijd een succes bij kinderen. De geiten kwamen meteen op ons af en er lag stro wat de kinderen aan ze konden geven. Leuk:) Na een tijdje zijn we het winkeltje ingegaan en hebben we wat kaasjes gekocht. Heerlijke geitenlaas met fenegriek, een stukje oude geitenkaas, een bakje kwark gemaakt van volle geitenmelk en een stukje Alba  (Nederlandse versie van feta kaas). Alba is gemaakt van rauwe geitenmelk en bevat licht verteerbare eiwitten. Heerlijke dingetjes dus. Uiteraard hebben ze nog veel meer keuze en hebben ze naast kazen ook geiten (lams) vlees, geitenhuiden en leerproducten. Naast deze eigen producten hebben ze nog een aanbod van producten uit de regio en buitenlandse specialiteiten. De voorwaardes voor deze producten zijn dat ze biologisch gecertificeerd zijn, de smaak goed is en het authentiek is.

De Kruidenwei
Mijn aankopen

Fruitbedrijf Landwinkel Goense

We vervolgen onze route en het leuke is dat we vrij snel bij een Landwinkel uitkomen. Fruitbedrijf Landwinkel Goense in Marwijksoord. In dit bedrijf worden kleinfruit zoals zwarte bessen, rode bessen, bramen, witte bessen, kruisbessen, frambozen, bosbessen en appels op biologische wijze geteeld. Bovendien hebben ze hier een installatie om lucht te mengen om op deze manier schade van nachtvorst te voorkomen. Briljant!

Installatie om lucht te mengen

Uitleg over de installatie om lucht te mengen
Uitleg over de installatie om lucht te mengen

Uiteraard worden deze producten in de oogstperiode verkocht en de overige producten worden verwerkt in meer dan 60 verschillende Drents Goed Streekproducten. Het zijn producten als jam, siroop, wijn, vruchtensappen. Het is ook mogelijk om een excursie te krijgen op dit fruitbedrijf. Helaas zijn we nu erg laat maar de volgende keer lijkt het me hartstikke leuk om te zien hoe het er achter de schermen aan toe gaat en tijdens de oogstperiode zelf fruit te plukken. In de Landwinkel hebben ze ook allerlei producten. Verse groente en fruit, ambachtelijke boerderij- en streekproducten van andere boeren die aangesloten zijn bij de landelijke coöperatie Landwinkel. De boeren die aangesloten zijn bij Landwinkel zijn trots op hun producten en staan garant voor de kwaliteit hiervan. Daarnaast is een gastvrije ontvangst erg belangrijk. De boeren zijn groente- en fruittelers, boerenkaasmakers en vleesproducerende bedrijven. Middels Landwinkel wisselen ze onderling de producten uit waardoor ze een erg groot aanbod hebben in ambachtelijke boerderij- en streekproducten uit verschillende regio’s in Nederland.
Leuk ook is dat ik hier producten van Greenage zie liggen. Greenage is namelijk de productlijn van een oude schoolvriendin.

Ik vind het altijd erg leuk om in deze winkels producten te kopen die ik nog niet ken. Bij Landwinkel Goense kopen we 2 verschillende broodbakmixen van Mulder Pot om thuis lekker vers brood te maken en eierpasta.

Mulder Pot

 

Wij hebben genoten van dit heerlijke weekendje Drenthe – Groningen en weer leuke adresjes gevonden.