Zijn dikke mensen ongezonder dan dunne mensen?

Zijn dikke mensen ongezonder dan dunne mensen?

Vaak wordt gedacht dat slanke mensen per definitie gezonder zijn dan dikke mensen. De slanke mensen hebben tenslotte toch een gezond gewicht? En overgewicht is ongezond.

Alcohol

Toch is dit niet het geval. Een goed voorbeeld zijn mensen die alcoholist zijn.
Vaak wordt mij ook gevraagd, hoe het zit met alcoholisten. Deze mensen zijn toch dun? Dat klopt in veel gevallen maar toch zijn deze mensen ongezond. Ze zijn namelijk aan de binnenkant vervet waardoor de lever zijn ontgiftende functie niet goed meer uit kan voeren. Ook hebben ze een te hoge hoeveelheid vet in de buikholte en rondom de vitale organen. Hun viscerale waarde ofwel orgaanvet is ongezond hoog. En wanneer je viscerale waarde te hoog is (boven 13) geeft dat je een hoger risico op een hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, diabetes type 2, hart- en vaatziektes en sommige vormen van kanker.
Alcohol wordt niet opgeslagen als vet maar het zorgt er wel voor dat je vetverbranding omlaag gaat. Bovendien gaat het verbranden van alcohol vóór waardoor de vetverbranding van wat je gegeten hebt pas daarna plaats vindt. Omdat alcohol ook vaak gedronken wordt tijdens een etentje of op een feestje wordt er vaak (ongezond) bij gegeten. Deze “voeding” wordt pas verbrand nadat de alcohol verbrandt is. Bovendien belemmert alcohol de vetoxidatie. Dit betekent dat wanneer er alcohol in je lichaam zit het moeilijker is om vet te verbranden wat al in je lijf zit.

Zijn dikke mensen ongezonder dan dunne mensen?

Uiteraard betekent het niet dat wanneer je afentoe een wijntje drinkt je meteen bang moet zijn voor een te hoge viscerale waarde. Wanneer je echter regelmatig veel drinkt (4 eenheden voor vrouwen en 7 eenheden voor mannen en dat 1 x per maand) zorgt dit vaak al voor meer buikvet.

Voor alcoholisten geldt echter dat ze zoveel drinken dat je lijf deze calorieën niet meer opneemt. Echter verwoest het je lever en daardoor kan je lever de alcohol niet meer verwerken. De lever vervet en je kan overlijden aan levercirrose.

Zijn dikke mensen ongezonder dan dunne mensen?

Terug naar de vraag of dikke mensen ongezond zijn en dunne mensen gezond. Het antwoord is NEE, dit is niet altijd het geval! Het is niet zo zwart wit.
Helaas wordt er vooral gekeken naar de buitenkant, naar een juist BMI. Maar dikke mensen kunnen gezonder zijn dan dunne mensen. En slanke mensen kunnen van binnen te dik zijn.
De buitenkant zegt dus niet altijd alles. Het gaat er simpelweg om wat men eet. Eet je gezond maar heb je een maatje meer of eet je fastfood en ben je slank. De eerste groep zal een lagere viscerale waarde hebben en dus minder orgaanvet.

Zijn dikke mensen ongezonder dan dunne mensen?

Hoe meet je deze viscerale waarde?

De meeste nauwkeurige manier om de viscerale vetwaarde te bepalen is uiteraard een CT- of MRI scanner maar dit is is erg kostbaar. Er zijn ook professionele weegschalen die ook de viscerale waarde kunnen meten. Echter is dit nooit zo nauwkeurig als een CT- of MRI scan, maar het geeft je wel een goed indicatie.

Is je viscerale waarde te hoog?

Als je viscerale waarde te hoog is, is het belangrijk om dit te verlagen en je leefstijl te veranderen. Uiteraard is het ontzettend belangrijk om gezonder te gaan eten maar bovendien is het ook erg belangrijk om meer te bewegen. Het viscerale vet wordt dan minder en je zult ook meer energie krijgen en je beter gaan voelen.

Zijn dikke mensen ongezonder dan dunne mensen?

Wil je graag tips om gezonder te leven. Lees dan onderstaande blogs.

Tips voor een gezonder leven

Tips voor een gezonder leven deel 2

Tips voor een gezonder leven deel 3